Earn free bitcoin
MERAKLI KURTCUK - SOSYALPROBLEMLER

27 Şubat 2015 Cuma

SANAL ALEMDE YAŞAMAK...





                                             

                                                        SANAL ALEMDE YAŞAMAK...

                                                               (İnternet Bağımlılığı)

             Hayatımızn ayrılmaz bir parçası olmaya başlayan internet aşırı kullanıldığında kişileri kendi sanal dünyasının içine çektiğini görüyoruz. Bu durum  internet bağımlılığını da beraberinde getiriyor.

             Günümüzde rahatsızlık olarak adlandırılan internet bağımlılığı insan beyninin haz alma duygusunun doyumsuz olma halidir. Uzmanlara göre rahatsızlığın görülme yaşı yoktur. Ancak 12-18 yaş aralığı riskin en çok olduğu dönemdir. Bu rahatsızlık erkeklerde kızlara oranla 2-3 kat daha fazla görülür. Araştırmalara göre kızlar internette daha çok okuyarak yada chat programlarında erkekler ise spor ve şiddet oyunları ile vakit geçirmeyi tercih ediyorlar. İnternet bağımlılığı bulunan kimselerde sosyal fobi ve depreyona girmesini tetikliyor. İnternet bağımlısı olan kimselerin bilgisayar,tabletler,akıllı telefonlarını yanlarından ayırmak istemezler.İnternetleri cihazlarının şarjları bitmişse kendilerini huzursuz ve asabi hissederler.İnternet bağımlılığında bir diğer konu ise ortam bağımlılığıdır. İnternetin sunduğu sanal ortamda kişiler kendi kimliklerini değiştirebiliyor kolaylıkla yalan söyleyebiliyorlar. İnternetin sunduğu bu ortam yalan söylemeyi doğal hale getiriyor. Bu tip insanlarda zamanla kişilik bozukluğuna neden olmakla birlikte internette dolandırıcılık ve aldatma olaylarını arttırıyor. İnternette kaybolan güvensizlik ortamı bir süre sonra sosyal çevreyide etkileyip toplumda güven duygusunun azalmasınada neden olmaktadır.İnternet bağımlısı olan kimseler sosyal hayatlarında da başarılı olamayan insanlar haline gelirler.

             İnternet bağımlılığınında diğer bağımlılıklar gibi tedavisi vardır.Bu tedavinin amacı bağımlıların interneti kullanım sebeblerini araştırmak ;kişilerin  internet başında geçirdiği vakti
azaltmak için kişinin hayatını programlamak ve dışsal kontroller geliştirmektir. Bu tedavi boyunca tedaviye kişinin ailesi ile katılması çok önemlidir.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails