BOZA NASIL YAPILIR
Özellikle kış geceleri tüketilen boza genellikle mısır ,buğday,arpa ,çavdar ve yulafın mayalandırılmasıyla yapılır. Evliya Çelebi 17. yüzyılın ortalarında İstanbul'da 300'den fazla boza dukkanının bulunduğunu 1100 kadar kişinin bu dükkanlarda çalıştığını belirtmiştir.
MALZEMELER :
3 bardak bulgur
2 kahve fincanı pirinç
3 bardak şeker
1 bardak eski boza veya maya
HAZIRLANIŞI :
Bulgur akşamdan ıslatılır. Ertesi gün pirinç ve bulgur ezilinceye kadar pişirilir. Mikserle çırpılır ve süzgeçten geçirilir . Bu karışım hafif ateşe konur ve şeker içine ilave edilir ve eriyinceye kadar karıştırılır. Ateşten alındıktan sonra arada bir karıştırılır. Ilıyınca içine eski boza veya maya eklenir 20-25 derecelik ortamda 2-3 gün bekletilir. Üzerinde göz göz kabarcıklar olduğunda boza olmuş demektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder