Earn free bitcoin
MERAKLI KURTCUK - SOSYALPROBLEMLER

13 Mayıs 2015 Çarşamba

YÜREK YAKAN KÖMÜR........





      13,05,2014 Türkiye'nin karanlık günü
      13,05,2014 Türkiye'nin 301 evladını toprağa verdiği gün
      13,05,2014 Türkiye'de İnsan hayatının hiçe sayıldığının ispatlandığı gün
      13,05,2014 Soma'da ocakların söndüğü gün
   
   Türkiye 13,05,2014 günü Soma'daki faciayla tanıştı birçok ocak söndü Soma'da.Klasik görüntüler izledik devletin zirvesi oradaydı.İnsanlar göçük altındayken bakanın üç gündür gömleğini değiştirmediği konuşuluyordu. İhmal yok deniyordu ama ihmal olduğunu Soma için hazırlanan iddianamedeki işçi ifadeleri açıkça ortaya koyuyordu.

İşçi ifadelerinin bir kaçına bakalım:


Bir gün önce çıkan kömürlere el değmiyordu......
Savcının dinlediği, 4 yıldır madende çalışan H.A. savcının artışla ilgili sorusuna şu yanıtı verdi. “12.05.2014 tarihinde  ben S panosunda ayağın önünde çalışıyordum. O gün çıkan bütün kömürler sıcak çıktı. Elle uzun süre tutamayacağımız kadar sıcaktı. Maden içerisinde de olaydan önceki son 15-20 günlük süre zarfında hissedilir bir sıcaklık artışı vardı. Bu  sıcaklık nedeniyle hava ağırlaşmıştı. Bu yüzden sağlık sorunu yaşayan arkadaşlarımız olurdu.”
Arızada bile makineler durmuyordu........
S.G.’nin ifadesi de üzerlerindeki baskıyı ortaya koydu: “Beş yıldır aynı maskeyi taşırım. Kontrolü yapılmadı. Gelen müfettişler ocağa girip yarım saat sonra çıkıyorlardı. Müfettişlerin geleceğinden haberimiz oluyordu. Amirlerimiz işçilere hazırlık yaptırıyordu. Üretim güvenlikten daha önemliydi. Arızadan ötürü bile arızalı makinanın durdurulması istenmiyordu. Çalışırken bu arızanın tamir edilmesi isteniyordu.”
Bantla insan değil kömür taşınıyordu
M.K. ise ifadesinde bazı diğer işçiler gibi bantların işçi değil kömür taşımak için çalıştırıldığını kaydetti: “Normalde insan nakil bantları gün içerisinde kömür taşırken vardiya çıkışında 15-20 dakika kadar insanların üzerine binebileceği seviyede yavaşlatılırdı. Ancak son bir haftalık bir sürede bu yavaşlama olmadı. Sadece kömür taşımak için kullanıldı. Vardiyadan çıkan işçiler yayan madenden çıkıyordu.”
Mal mal! Bantlar boş!.........

Yüzlerce işçinin neredeyse ortak olan ifadelerinde ise şu dikkat çeken sözler yer aldı:  “Uzun süredir başımız ağrıyor, yemek yiyemiyorduk, halsizdik, 10 litre su içiyordum. Isı içeride çok yükselmişti. Kömür bile el değmeyecek ısıda çıkıyordu. Zaman zaman yangın çıkıyordu bunun nedeni karbonmonoksit artışıdır. Emniyetçilerin elinde ölçüm yaptığı göz sensörlerinin sürekli sinyal verdiklerini duyardık.  Söylediğimizde işimize bakmamız yanıtını alıyorduk. İşçi taşımak için kullanılan bantlar kömür taşımak için kullanılıyor işçiler yürüyerek madene inip çıkıyordu. Maskemiz kaç yılda bir kez kontrol edildi. Son denetimde de müfettişler madenin sadece hazırlık yapılan bir bölümüne indi. Belli aralıklarla yangın çıkıyordu. Ama yangın sensörü yoktu. Sürekli ‘Mal mal! Bantlar boş’ sözleriyle daha çok çalışmamız için baskı yapılıyordu.”

İşçilerin ifadeleri her şeyi ortaya koyuyor.
 
   Artık facialardan ders alalım; ama sözde değil gerçekten alalım.. Devlet ciddi müeyyideleri bulunan kanunlar yapsın.Denetlemeler ciddi ve sık sık yapılsın. Bizde millet olarak ''BİZE BİR ŞEY OLMAZ '' mantığını bırakalım iş güvenliğine uyalım ; uyalım ki....

CANLAR BİR DAHA YANMASIN,OCAKLAR BİR DAHA SÖNMESİN.....

Kaynak: Hürriyet (İşçi ifadeleri)

3 yorum:

RABİA SERTELİ dedi ki...

meraklı kurtçuk, mevcut kanunlar uygulansa yeter. Toplumca, aydınlanmaya ihtiyacımız var. Eski kafalılık bize bu faciaları yaşatıyor. Bir daha böyle acılar yaşanmaması dileğiyle...

meraklı kurtcuk dedi ki...

kesinlikle haklısınız.Ülke olarak kalıplarımızı bırakıp okumalı,araştırmalı ve her fikre ve düşünceye saygı göstermeliyiz.

Unknown dedi ki...

Aradan 365 gün geçti. Acı dolu 301 aile. Umarım tekrar aynı acı yaşanmaz.

Related Posts with Thumbnails