Earn free bitcoin
MERAKLI KURTCUK - SOSYALPROBLEMLER

19 Mayıs 2015 Salı

YENİ YEMEK ALIŞKANLIĞIMIZ FAST FOOD ...








            Yaşam tarzımızın değiştiği gibi yemek alışkanlıklarımız da zamanla değişiyor.Günümüzde teknolojilerin ilerlemesi kadınların iş hayatında daha çok bulunması ,yoğun çalışma temposu,seyahatler vb.. gibi nedenlerle beslenmeye daha az vakit harcıyoruz. Eski yemek alışkanlıklarımızdan çıkıp fast food tarzı atıştırmalara yönelmeye başladık.

 Fast food tarzı yiyecekler ne kadar sağlıklı ?

             Fast food tarzı yiyecekler özellikle gençler tarafından daha çok tercih ediliyor.Bu tercih aslında dengesiz beslenmelere yol açıyor.Zamanla bu dengesiz beslenme obezite,kanser ve kalp damar hastalıklarına da davetiye çıkarıyor. Genel olarak fast food yiyecekleri yüksek enerji verir.Bu enerjide yüksek yağ ve şekerden ileri gelmektedir. Enerjinin %40-55'i yağlardan gelmektedir.. Fast food yiyeceklerin içindeki yağlar hayvansal kaynaklı olup doymuş yağlardır.Doymuş yağlar kalp ve damar hastalıklarının en önemli düşmanlarından biridir. Fast food  yiyeceklerin bir başka riski ise lif ve posa bakımından eksik olmasıdır buda vücudumuz için rektum kanser ve kolon kanseri riskini arttırmaktadır. Fast food'un bir  diğer zararı ise sodyum içeriklerinin fazla olması nedeniyle kalp ve damar hastalıklarının oluşmasında oldukça etkilidir. Fast food'larda kullanılan MONOSODIUM GLUTAMATE yani ÇİN TOZU olarak bilinen madde fast food'ların içine karıştırılarak daha çok yeme isteği vermektedir.Bu madde yediğimiz birçok yiyecekte mevcut aslında cips,kraker,hazır çorbalar, et suyu tabletleri gibi.... Fast food beyin sağlığımızı da tehdit eder ileride depresyon,alzheimer,parkinson ve şizofreniye neden olur.Fazla tüketen çocuklarda astım ve hırıltılı solunum hastalıkları oluşur.Fast food tarzı yiyeyeceklerde A ve C vitaminleri açısındanda yeterli değildir. A ve C vitaminleri bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından önemli olduğu için aşırı tüketimde bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Fast food'ların anında içtiğimiz şeker oranı ve kafein oranı yüksek asitli içeceklerde en az fast food'lar kadar vücudumuza zarar verir.Aşırı kafein alımı sinirlilik,uykusuzluk,huzursuzluk,kan basıncında yükselmeye neden olur.

         Fast food tarzı yiyecek tüketmek istersek daha çok ızgara ve fırında pişirilmiş yiyeceklerden tüketmeli ;tavuklu, balıklı, sebzeli sandviçler.salatalar, yağ oranı düşük salata sosları  tercih edilmelidir.

          Hayatımızda fast food türü yiyecekleri aşırı tüketmeden sağlıklı besin değeri yüksek yaralı yiyeceklerle beslenme alışkanlığımızı düzeltmek sağlığımız açısından çok önemlidir. Çocuklarımızı fast food tarzı yiyeceklerden uzak tutmaya çalışalım. 



2 yorum:

Unknown dedi ki...

organiktuketiyorum.com
çekilişle organik gıda veriyor

Şeydanın Günlüğü dedi ki...

Merhaba blog kesif etkinliginden geliyorum bloguma beklerim takipteyim

Related Posts with Thumbnails