Earn free bitcoin
MERAKLI KURTCUK - SOSYALPROBLEMLER

12 Mayıs 2015 Salı

TARIM ÜLKESİ TÜRKİYE....









        Okullarda bize öğretilen ülkemizin tarım ülkesi olduğu ve dünyada kendi kendisine yetebilen sayılı ülkeler arasında olduğuydu.

          Maalesef uygulanan yanlış tarım politikaları yüzünden ülkemiz artık 100'ü aşkın ülkeden tarım ürünlerini ithal etmeye başladı.Ülkemizin tarım ürünleri ithalatımız yaklaşık 18,5 milyar dolar. Eskiden ülkemizde üretilen bir çok tarım ürününü artık ithal ediyoruz.Ülkemizde tarım üretimi artmıyor. 24.5 milyon hektar tarım arazisi bulunan Türkiye her yıl Hollanda büyüklüğünde arazisini nadasa bırakıyormuş.Maalesef ülkemizde son 3 yılda Belçika büyüklüğünde tarım arazisi yok oldu.Bir diğer ilginç bilgi ise buğday ambarı olan Konya ovasının yüz ölçümü Lüksemburg'un toplam yüz ölçümünün 6,5 katı büyüklüğünde ancak şu anda Konya ovasının sadece dörtte biri sulanıyor.Hava sıcaklıkların yükselmesi kuraklığın oluşmasında tarımın gerilemesinin bir başka nedeni.Tarımın ilerlememesinin bir diğer nedeni ise maliyetlerin yüksekliği olarak gösteriliyor.Dünyanın en pahalı mazotu bizde gübre ve zirai ilaç fiyatları ve devlet teşfikleride dünyadaki örneklerine göre yetersiz kalmış durumda.Çiftçi tarlasını ekip biçmek istemez hale geldi.Sattıkları ürünlerin karı  maliyetleriyle ya kafa kafaya yada zarar ediyorlar. Hollanda bile bize ihracat yapıyor. Niye Hollanda ? Hollanda suyun ortasında bazı yerleri su seviyesinden biraz üstünde bazı yerleri ise su seviyesinden aşağıda var olan topraklarını verimli hale getirip dünyanın çeşitli ülkelerine ihracat yapar hale gelmiş....  Saman bile ithal eden ülkemiz için bu gelişmeler odukça kaygı verici.......

 Ülkemizin ithal ettiği bazı tarım ürünleri ve ülkeleri:

 Yunanistan-Abd -Pamuk                       Çin-Sarımsak
 Rusya ve Fransa -Arpa                           Meksika -Nohut
 Mısır - Pirinç                                           Kanada- Mercimek
 Ukrayna - Mısır                                       Guetemala -Kavun
 Srilanka- Çay
 İtalya - Bakla








itemscope itemtype="http://schema.org/Article"

3 yorum:

D dedi ki...

Yazınızı okudum sevgili dostum. Bir eleştirim olacak size. Yazınız gayet yerinde, fakat... Eleştirilerimizi yaparken, yapıcı olmamız gerek. Öyle ki; "Biz samanı neden ithal ediyoruz? Saman ithalatını durdurmak için neler yapılabilir?" sorularını kendimize sormamız ve araştırmamız gerek. Bunların cevaplarını da kamuoyuyla paylaşmamız ve kollektif bir çaba ortaya koymamız gerek. Yazınız gerçekten çok güzel olmuş, umarım söylediklerime kırılmazsınız. Rss adresinizi okuyucuma ekledim. Ellerinize sağlık, görüşmek üzere!

meraklı kurtcuk dedi ki...

Fikirlerinizi dile getirdiginiz icin tesekkur ederim

meraklı kurtcuk dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Related Posts with Thumbnails