Earn free bitcoin
MERAKLI KURTCUK - SOSYALPROBLEMLER

26 Haziran 2015 Cuma

BEBEK GEREÇLERİ ŞİMDİ DAHA PAHALI








           Çocuk sahibi olmak herkesin hayallerini süsler çocuk dünyaya gelince hem anne hem baba kendini dünyanın en mutlu insanı olarak görür. Bir gülüşü için adeta dünyaları feda edersiniz.İşten geldiğinizde ne kadar yorgun olursanız olun bir gülüşüyle tüm yorgunluğunuz gidiverir.Haliyle bebeklerimizin ihtiyaçlarını gidermek onların en iyi şekilde yetiştirmek isteriz.

           Bebekler büyüdükçe onlara ayrılan aile bütçeside haliyle artar.Zamanla yürüteçlere,çocuk arabalarına ,pusetler vb. eşyalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu araç gereçlere bundan sonra daha pahalıya sahip olucaz. Bu tür bebek gereçlerinin %95 'i ithal olarak mağazalardaki yerini almaktadır. 23.Mayıs.2015 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu'nun ''İthalat Rejimi Kararına Ek Kararı'' uyarınca başta bebek arabaları,oto koltuğu,mama sandalyeleri,yürüteçler vb. ürünler için ilave gümrük vergisi uygulanmaya başlanmıştır. Hal böyle olunca bebek gereçlerine %40 ila %80 arasında tüketiciye zam olarak yansıyacaktır. Ör: 1000 lira olan ürünü 1400 TL ile 1800 TL arasında alabileceğiz.

         Bebek ürünleri perakende sektörü ülkemizde geçen yıl 4 milyar Tl'yi yakaladı.Ülkemizde saatte 140 bebek dünyaya geliyor.Doğan bebeklere 2 yaşına kadar her ay ortalama olarak 60$ yıllık 720$ civarında harcama yapılıyor.

          Bu karar büyük ölçüde yerli üretimi desteklemek için alınmış olsa dahi yerli üretimde imalat masraflarının vergi ve stopajlarının devletimiz tarafından önceden düzenleme yapması gerektiğini düşünüyorum. Bu vergileri koyarken ithalatı azaltmak için yerli üreticiye rekabet etme fırsatı sunacağı düşünülmüş olsada maalesef ne yerli imalatçı nede tüketici memnun olacağını sanmıyorum.

         Tüketici açısından durum biraz daha zor. Tüketicilerin sabit kalırken kullandıkları ürünlerin pahalanması aileleri zorlayacağa benzer.

2 yorum:

Deneyimli Anne dedi ki...

Hakikaten bebek ürünleri ne kadar pahalı! Öyle bir pazar oluşturulmuş ki çok yüklü paralar döküyoruz.

meraklı kurtcuk dedi ki...

Evet gerçekten çok paralar veriyoruz bebek gereçlerine. Ek vergi koyuyorlar ancak yerli üretime destek yok.

Related Posts with Thumbnails