Earn free bitcoin
MERAKLI KURTCUK - SOSYALPROBLEMLER

20 Nisan 2015 Pazartesi

ÇOCUK GELİNLER



                       
                          

                   



                                 Ülkemizde zaman zaman medyada çıkan haberlerle gündeme gelen çocuk yaşta evlilikler toplumumuz için oldukça önemli ve acı veren bir problemdir.

                     Uluslararası belgelere göre on sekiz yaşının altında yapılan evliliklere çocuk evliliği her evlenen kıza ise çocuk gelin denir. Çocuk yaşta evlililiğin başlıca nedenleri arasında geçim sıkıntısı , aile içi cinsel taciz, evlilik dışı hamilelikler ve töreler gelmektedir. Ülkemizin de içinde bulunduğu Avrupa ülkeleri arasında yapılan araştırmaya göre çocuk yaştaki evliliklerde %17' lik oranıyla Gürcistan'ın ardından %14'lük oranıyla Türkiye ve %10'luk oranıyla Ukrayna gelmektedir. Türkiye'de 18 yaş altı evlenme oranı erkeklerde %6,9 kızlarda %31,7 'dir. Bu evliliklerin %16,9 'u şehirlerde % 24,6'lık kısmı kırsal bölgelerde yaşanıyor. TUİK verileri dahada çarpıcı verilere göre evli kız çocuğu sayısı erkek çocuklarına göre 14 kat fazla olduğunu göstermektedir. Birleşmiş Milletlerin yaptığı diğer araştırmasına görede küçük yaşta evliliklerin ülkelerin gelişmiş ve ekonomik durumlarıyla doğru orantılı olduklarını göstermektedir.

                   Yukarıdaki istatistiklerden de anlaşılacağı üzere küçük yaşta evlilikler hala ülkemiz için önemli bir sorun olarak durmaktadır. Çoğu geçim sıkıntısında olan çok çocuklu aileler kızlarını ya para ile satmakta yada biran evvel evlendirerek maddi olarak rahatlayacaklarını sanmaktadırlar. Kızlarımız bir eşya gibi kendinden çok büyük kimselerle zorla evlendiriliyor. Bu evliliklerin çoğunda da  şiddet görülüyor. Bu tür evliliklerin sonlandırılması için büyük iş devletimize düşüyor. Devletimizin bu tür evliliklerin önlenmesi adına katı müeyyideler getirmeli toplumun eğitim ve refah düzeyini yukarılara çekmesi gerekiyor.

              Bu sorunu bitirebilirsek birçok kızımızı topluma kazandırmış ve çocukluklarını çocuk gibi geçirmelerine  yardımcı oluruz.      
         

6 yorum:

Fatmagün dedi ki...

Aslında köleci yaklaşımın hala devam ettiğinin en somut örneği bu durum. İzninizle paylaşmak isterim yazınızı. Ne dersiniz?

meraklı kurtcuk dedi ki...

tabiki yayınlaya bilirsiniz.istediğiniz yazımı paylaşabilirsiniz..

Unknown dedi ki...

Gerçekten sinirime dokunan bir konu bu. Hala çocuğunu pazarlayan insanlar var bu hayatta. Umarım bir gün sonlandığını görürüz. Elinize sağlık.

Resneli dedi ki...

İstatistiksel veriler durumun vahim olduğunu gösteriyor.Umarım bu veriler geriye doğru gider...

meraklı kurtcuk dedi ki...

insallah umdugumuz gibi olur toplum olarak bilinclenmede sart....

meraklı kurtcuk dedi ki...

insallah umdugumuz gibi olur toplum olarak bilinclenmede sart....

Related Posts with Thumbnails