Earn free bitcoin
MERAKLI KURTCUK - SOSYALPROBLEMLER

26 Ekim 2015 Pazartesi

MAHALLE TEYZELERİ - 2 ( ALTIN GÜNLERİ)


                               



     
            Daha önceki yazımda mahalle teyzelerinin nasıl tüm mahallede olan bitenden haberdar olduklarından bahsetmiştim.  Mahalle teyzelerinin istişare ve iktisadi toplantılarından bahsetmek istedim.

                                                            ALTIN GÜNLERİ

      Mahalle teyzeleri ve ev hanımı olan gençlerden oluşan grup her sonbahar başında telefon trafiği ve sokaktaki görüşmeleri sonucu kendilerine göre yatırım aracı olan altın gününe girmeye karar verirler. Sonbaharda toplanmaların sebebi yazın yazlıklara ve kapı önlerine konuşlanmalarıdır. Havaların soğumasıyla kapı önlerindeki ve yazlıklardaki dedikodu kalmadığı için evlere çekilirler. Kışın boş geçmemesi ve eşlerinden bağımsız para kazanma isteği bu teyzeleri altın günlerine meyil etmelerine neden olur. Grubun oluşturulması mahallede bulunan girişken ve herkesi iyi tanıyan baskın karakter mahalle teyzesine düşer. Mali direktör olan teyze grubu ve günlerde ne kadar verileceğini kendince yaptığı kulislerle belirler.

     Gönüllü toplantıyı kabul eden teyzede toplanılır. Sezonun ilk toplantısında aralarında çekiliş sonucu belli periyotlarla gidilecek kişiler belirlenir. Ve taksitle birikim yapmış olurlar. Maliyeti düşük olan bu yatırımla almak istedikler şeylere bağlarlar. Bu toplantıların asıl amacı birikim yamak olsa da mahallede olan olayların ve kişilerin başından geçen olaylarla ilgi bilgilerin güncellenmesidir. Bu toplantılarda ev sahibi kendi hamaratlığını sergileyerek yaptığı yiyeceklerin katılımcılar tarafından beğenilmesi ve tariflerinin istenmesi ev sahibinin gururlanmasına neden olur.Yapılan toplantılar ev sahibinin cukkayı indirmesi ve ''geç kaldım evde yemek yok Osman aç gelir'' cümleleriyle son bulur....

       Toplumumuz kültürün bu tip teyzeler oldukça bu tür toplantılar devam edecektir.....




14 yorum:

Unknown dedi ki...

Merhaba, yazınızı ilgi ile okudum ve altına imzamı atarım. Kayınvalidem den bilirim bu tür günleri, maksat dedikodu alışverişi olsun gerisi teferruat :)) Mahalle kültürü her daim işler çünkü dedikodu tüm dünyada sevilir. Mahalle ortamı yerine büyük şehirlerde artık apartman veya cafe toplantılarına yer verse de hedef aynı kalır, biraz makyajlanmış ve "sosyetik" ama dedikodu aynı dedikodu.

Ece Evren dedi ki...

Ben yayını daha yeni gördüm kardeşim.Yoksa belli bir yerlere oturttuğum sizleri asla yorumsuz bırakmam,bırakamam.Şu teyzelerden olamadım ya birazcık ona yanıyorum bazen.Belki daha mutlu ve duyarsız olurdum,ama ben olmazdım tabii.Çok güzel anlatmışsın kalemine sağlık.Güzel bir hafta,bir ömür dilerim.Sevgimle.Ece ablanız.

meraklı kurtcuk dedi ki...

Ece ablacım uzun zamandır yazmaya konsantre olamıyordum işlerimden dolayı. Sizin için belli bir yere koyduğunuz için çok mutlu olduğumu ifade etmeliyim. Çok teşekkür ederim.Ablacım bence sizin konumunuz teyzelerden iyi yazılarınızla hem hayal gücümüzü hemde fikrimizi geliştiriyorsunuz. Sevgi ve Hürmetlerimle....

meraklı kurtcuk dedi ki...

Merhaba Gamze hanım yorumunuz için çok teşekkür ederim. Aslında çoğumuzun ailesinde böyle bir teyze vardır.Şimdi yaptıkları bahsettiğiniz gibi sosyetik dedikodu tolantıları..

Ece Evren dedi ki...

Sizlere yararlı olmak benim için mutluluktur.Çok teşekkürler oğlum.Allah işlerinde kolaylıkar versin.Sevgilerimle.Ece ablan:)

RABİA SERTELİ dedi ki...

meraklı kurtçuk ikidir yazılarını zevkle okuyorum. Altın günlerini doğru anlamış ve anlatmışsın. Ev hanımlığı evde yapıldığı için sıkıntılı bir iştir. Çalışan kadın, işe gitmek için sokağa çıkar, işyerinde arkadaşları vardır. Ev kadını da sosyalleşmek için komşularına, çocukluk arkadaşlarına ve akrabalarına misafirliğe gider. Bu misafirlikler zaman içerisinde altın günlerine dönüşmüş. Sevgiler...

meraklı kurtcuk dedi ki...

Yazılarımı beğendiğiniz için teşekkür ederim...

Deneyimli Anne dedi ki...

:)) çok güzel ifadeler kullanarak yazmışsınız. Keyifle okudum. Hakikaten o teyzeler her kış bir araya gelir altın günü yapar her yaz da ayrılır tatil yapar.
www.deneyimlianne.com

Unknown dedi ki...

Tebessüm ederek okudum...:) Anlatım çok güzel.. Ama o teyzelerin yapacak başka birşeyleri gerçekten yok.. Tabiki dedikoyu kastetmiyorum. Onu hiçbir türlü onaylamam. Kimse kimsenin derdine düşmesin canım..:)

Çocuklarını büyütene kadar dört duvar arası bir yaşam; belli bir yaşa geldikten sonra yapacak hiç bir şeyin olmaması, sosyal çevrenin olmaması gibi sebepler bulunabilir yatıyor olabilir bu gün muhabbetinin altında.... Tek seçenek gün yapmak mı? Hayır.. Son yıllarda kadınların el becerilerini geliştirip ürünlerini sergileyebilecekleri kurslar da açıldı. Orda da vakit geçirebilirler...Yine de tercih onların tabi.::) Sevgiler...

meraklı kurtcuk dedi ki...

Evet zaten bu teyzeler olmasa mahalle kavramı olmaz :)))

meraklı kurtcuk dedi ki...

Yazımı beğendiğiniz için teşekkür ederim. Toplumumuzun mihenk taşları mahalle teyeleri....

haleluyaz dedi ki...

benim engel tanımayan teyzeler yazım da oldukca yakın.cokguzel olmus bu teyzelerın yenı sürümü anway ersağ famasi temsılcısı olup gunlerde olumune satısa basladılar...hepsine kolay gelsin..size de.cok begendım yazınızıı

meraklı kurtcuk dedi ki...

Yazını okuyacagım beğendiğinize sevindim tesekkur ederim ilginize..

meraklı kurtcuk dedi ki...

Yazını okuyacagım beğendiğinize sevindim tesekkur ederim ilginize..

Related Posts with Thumbnails