Earn free bitcoin
MERAKLI KURTCUK - SOSYALPROBLEMLER

26 Ekim 2015 Pazartesi

MAHALLE TEYZELERİ - 2 ( ALTIN GÜNLERİ)


                               



     
            Daha önceki yazımda mahalle teyzelerinin nasıl tüm mahallede olan bitenden haberdar olduklarından bahsetmiştim.  Mahalle teyzelerinin istişare ve iktisadi toplantılarından bahsetmek istedim.

                                                            ALTIN GÜNLERİ

      Mahalle teyzeleri ve ev hanımı olan gençlerden oluşan grup her sonbahar başında telefon trafiği ve sokaktaki görüşmeleri sonucu kendilerine göre yatırım aracı olan altın gününe girmeye karar verirler. Sonbaharda toplanmaların sebebi yazın yazlıklara ve kapı önlerine konuşlanmalarıdır. Havaların soğumasıyla kapı önlerindeki ve yazlıklardaki dedikodu kalmadığı için evlere çekilirler. Kışın boş geçmemesi ve eşlerinden bağımsız para kazanma isteği bu teyzeleri altın günlerine meyil etmelerine neden olur. Grubun oluşturulması mahallede bulunan girişken ve herkesi iyi tanıyan baskın karakter mahalle teyzesine düşer. Mali direktör olan teyze grubu ve günlerde ne kadar verileceğini kendince yaptığı kulislerle belirler.

     Gönüllü toplantıyı kabul eden teyzede toplanılır. Sezonun ilk toplantısında aralarında çekiliş sonucu belli periyotlarla gidilecek kişiler belirlenir. Ve taksitle birikim yapmış olurlar. Maliyeti düşük olan bu yatırımla almak istedikler şeylere bağlarlar. Bu toplantıların asıl amacı birikim yamak olsa da mahallede olan olayların ve kişilerin başından geçen olaylarla ilgi bilgilerin güncellenmesidir. Bu toplantılarda ev sahibi kendi hamaratlığını sergileyerek yaptığı yiyeceklerin katılımcılar tarafından beğenilmesi ve tariflerinin istenmesi ev sahibinin gururlanmasına neden olur.Yapılan toplantılar ev sahibinin cukkayı indirmesi ve ''geç kaldım evde yemek yok Osman aç gelir'' cümleleriyle son bulur....

       Toplumumuz kültürün bu tip teyzeler oldukça bu tür toplantılar devam edecektir.....




Related Posts with Thumbnails