Earn free bitcoin
MERAKLI KURTCUK - SOSYALPROBLEMLER

23 Mart 2015 Pazartesi

BONZAİ GERÇEĞİ...



                                     

                                   
                                               TÜRKİYE'DE BONZAİ GERÇEĞİ



             Ülkemizde zaman zaman  ölümleriyle gündeme gelen sentetik madde bağımlılığı verileri endişe verici bir hal aldı.
           
              Sentetik uyuşturucuların en yaygın olanı BONZAİ 'dir. TÜİK (Türkiye istatistik kurumu) verileri bu durumun vehametini gözler önüne sermektedir.Araştırmalar bu tür madde kullanımının 11 yaşın altına kadar düştüğünü göstermektedir. Emniyet verilerine göre ise kabusun çok daha vahim olduğu gerçeğini gözler önüne sermektedir. 2010 yılında ülkemizde ilk defa Eskişehir'de yakalanan bonzai 2011'de 26 ilde , 2012 yılında 43 ilde 2013 yılında ise 70 ilde ortaya çıktı. 2014 yılında 554 kg uyuşturucu ele geçirilmiş olmakla beraber bu oran bonzainin ilk görüldüğü günden bugüne yakalanma oranında  %300 artış olduğunu gösteriyor.
         

             Bonzai'de beyni etkileyen ve bağımlılık yapan maddeler bulunmaktadır. Bagımlılık yapan maddenin adı (SK) yani SENTETİK KANNABİONİD'dir. SK'ler Çin ve Hindistan'da labratuar ortamında toz haline getirilip tüm dünyaya bu ülkeler üzerinden yayılır. Bu tozlar çeşitli çözeltiler ile sıvı haline getirilip bitki karışımına püskürtülerek kuruduktan sonra paketlenmektedir.
   
               Maalesef bu maddelere ulaşmak çok kolay hale geldi Bonzai adında şarkılar özendirici videolar sosyal ortamlarda paylaşılır hale geldi. Bu maddelere karşı mücadelede devlet kadar toplumun ve ailelerinde rolü önemli hale geldi. Aile madde bağımlılıkların da mücadele ilk ve en kuvvetli bağdır. Aile ile çocuklar arasındaki sevgi bağı ne kadar güçlü olursa çocuklar mutluluğu başka yerlerde aramayacak ve bu maddelerden uzak kalacaktır.

                Yapılan araştırmalara göre özellikle boşanmış ailelerin çocuklarında otorite zayıflamasına bağlı olarak zamanla bu maddelere eğilimi kolaylaşıyor. Boşanmış da olsalar ebeveynlerin çocuklarının üzerindeki denetimini ve sevgisini eksiltmeden çocuklarını kontrol altında tutmaları gerekir..

               

Related Posts with Thumbnails